to top

In relatie zijn

Laatst las ik in een tijdschrift een artikel dat ging over hoe jij het met jouw grote liefde het ook na jaren nog leuk kunt hebben samen. Veel herkende ik van de tips die gegeven werden. Zoals niet te proberen de ander te veranderen. Dit is een bekende tip maar zeker niet altijd een gemakkelijke opgave, wel een handige . Uiteindelijk kan niemand een ander veranderen volgens mij. Gelukkig zijn we alleen zelf in staat onszelf te veranderen.

Wat me erg goed deed was dat er stond dat het juist van belang is niet compleet open te hoeven zijn.

We hebben allemaal onze eigen wereld , zij noemde het je eigen geheime tuin. Mooi gezegd en voor mij zo waar. Dat is de ruimte waarin je jezelf  ontdekt en ook de ruimte voor b.v. schaamte die je (nog )niet wilt of kunt delen. Zo blijft er het nieuwsgierig blijven zijn naar elkaar. Alleen dat open communiceren essentieel is in een relatie creerde voor mij verwarring. Want wat doe je als je partner het wel wil maar dit niet kan?

Zou het kunnen zijn dat het hier ook gaat over de ander accepteren zoals hij of zij is. Het enige wat je dan kunt doen is gaan kijken naar de manier waarop je partner wel laat zien en voelen dat hij of zij van je houdt. Hier gelden dus niet die regels , normen en waarden   De ogen en houding van de ander kunnen zoveel zeggen. Ook is de non verbale communicatie een manier om je verbonden te kunnen voelen . Mijn tip is dat diegene die wel gemakkelijk communiceert  gewoon praat en loslaat hoe het zou moeten zijn voor die ander die niet goed verbaal communiceert. Beide manieren van communiceren zijn waardevol, het gaat toch om het gevoel voor elkaar?

Yvonne van Hooft

Sorry, the comment form is closed at this time.